
Obchodzony 8 listopada 2012 r. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania wspaniale wpisał się w realizowany w naszej szkole projekt związany ze zdrowym odżywianiem i aktywnością fizyczną. Przeprowadzane w ramach projektu działania stwarzają uczniom poprzez ich własną aktywność możliwość poznania zasad prawidłowego stylu życia. Organizowane każdego dnia wspólne posiłki w klasach I-III sprzyjają wyrabianiu nawyku spożywania drugiego śniadania. Czwartkowe śniadanie miało jednak charakter wyjątkowy, bowiem dołączyliśmy w tym dniu do wszystkich szkół w Polsce realizujących program „Śniadanie daje moc”. Uczestnicząca z tej okazji w naszych zajęciach pielęgniarka szkolna przygotowała prelekcję popartą prezentacją na temat 12 zasad zdrowego żywienia. Tematyka prozdrowotna towarzyszy naszym podopiecznym przez cały rok szkolny. Przygotowywane sałatki warzywne, owocowe, przetwory ,udział w akcjach „Mleko dla każdego dziecka”, „Owoce w szkole” przyczyniają się do zmian nawyków żywieniowych dzieci.
Chcąc zachęcić uczniów do spożywania mlecznych napojów zorganizowano także wycieczkę do gospodarstwa rolnego nastawionego na produkcję mleka. Gospodarze bardzo ciekawie opowiadali nam o sposobie karmienia zwierząt, pozyskiwania mleka i jego wstępnej obróbce. Uczniowie podczas wizyty mieli okazję skosztowania świeżego mleka. Kolejnymi działaniami w ramach naszego projektu będzie wykonanie przez uczniów kl. I-III prac plastycznych ilustrujących treść wiersza „Witaminowe abecadło” i plakatów reklamujących posiłki obfitujące w witaminy, a uczniowie kl. IV-VI będą opracowywać poradniki zdrowego żywienia. Uczniowie wszystkich klas również będą aktywnie spędzać czas na długiej przerwy. Uważamy, że podejmowane działania w interesujący sposób pomogą uczniom w odpowiedzi na pytanie : „Dlaczego zdrowe odżywianie jest istotne dla rozwoju młodego organizmu ?”