W minionym tygodniu uczniowie klasy 3a mieli możliwość praktycznego poznania tradycji kiszenia kapusty. Warsztaty zostały zorganizowane w ramach spotkania z lekturą ,,Kajtkowe przygody”. Nietypową lekcję przeprowadziła dla klasy mama Franka, która przyniosła ze sobą ogromny wór poszatkowanej już kapusty. W pierwszej części dzieci zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia. Następnie uczniowie wtajemniczeni zostali w etapy kiszenia kapusty, by zaraz potem wykorzystać tę wiedze w praktyce.
Dzieci ugniatały kapustę, dodawały przyprawy. Poszatkowane i przyprawione warzywo uczniowie wrzucili do przygotowanego w tym celu własnego słoika i zalali słoną wodą. Na zakończenie zajęć uczniowie zabrali swoje przetwory do domu.
Dziękujemy mamie Franka za podzielenie się swoim doświadczeniem i za serce włożone w przygotowanie oraz prowadzenie zajęć. Dzięki wspaniałemu, pachnącemu, inspirującemu spotkaniu trzecioklasiści mogli kultywować jesienne tradycje.