W ostatni czwartek października klasa III b wybrała się do Piekarni pana Włodzimierza Stasiaka w Nowych Skalmierzycach. Dzięki uprzejmości właścicieli trzecioklasiści mogli zapoznać się z kolejnymi etapami produkcji chleba. Obserwowali, jakie produkty należy dodać do ciasta na chleb, a na zakończenie zajęć w piekarni jednym tchem wymieniali podstawowe składniki ciasta chlebowego. Dzieci miały szansę uformować własne bułeczki i spróbować swych sił w zaplataniu chałki. Dowiedziały się, że przed włożeniem do pieca uformowane pieczywo musi trochę poleżakować. Ten element procesu wypieku chleba wymagał od uczniów niezwykłej cierpliwości. W trakcie oczekiwania na wypieki dzieci degustowały chleb i poznały różnicę w smaku między tradycyjnym chlebem i chlebem wypieczonym na bułkę tartą. Zjedzenie bochenka chleba zajęło trzecioklasistom niespełna 5 minutJ. Ukoronowaniem wspólnej pracy pana piekarza i jego młodych pomocników było polukrowanie i degustacja przepysznych bułeczek. Po dwóch godzinach spędzonych w piekarni dzieci jednogłośnie uznały, że praca piekarza jest niezwykle ciekawa, ale bardzo ciężka.
Właścicielom bardzo dziękujemy za serdeczne przyjęcie klasy III b w progach piekarni, a pani Agnieszce Bogdańskiej za pomoc w zorganizowaniu wycieczki.
Uczniowie klasy III b z wychowawczynią